Have a little faith in me

Tussen het tatoeëren door doet Les ook regelmatig besprekingen. Tijdens een van deze gesprekken schrijf ik volop aan onze blog. Op een bepaald moment kijkt Les me aan en het is meteen duidelijk dat we hetzelfde denken. Ze betrekt me in het gesprek en ons gevoel dat dit wel eens een interessant verhaal zou kunnen worden voor ons boek, wordt al snel bevestigd. 

Jenny, een wat verlegen jonge vrouw, laat met wat schroom voorzichtig haar huidige tattoo zien. De teleurstelling is op haar gezicht te lezen. We zien een donkere vlek verschijnen die een vlinder zou moeten voorstellen. Ze vraagt of Les dit zou kunnen coveren, of ze er iets moois van kan maken waarmee ze wel over straat durft lopen. Haar vriend mengt zich af en toe in het gesprek. Het is duidelijk dat ook hij de huidige tattoo niet mooi vindt. Hij vertelt ook hoe erg hij het voor haar vindt dat ze nu in de zomer geen jurkje durft te dragen, omdat ze zich zo schaamt voor haar tattoo.

Les bekijkt bedenkelijk de tattoo en geeft al snel aan dat ze van donkere tattoos niet snel iets anders kan maken, maar ze wil wel graag helpen. 

Jenny vertelt wat ze zelf in gedachten heeft en wat ze graag zou willen. Ze wil graag bloemen en verwijst naar de tattoo van de zangeres Anouk. Les’ creatieve brein draait op volle toeren en al snel heeft ze een idee waarmee ze Jenny’s vlinder kan omtoveren tot een kunstwerk. Aan de twinkeling in haar ogen zie ik dat er een pracht van een ontwerp in haar hoofd zit. De vlinder coveren gaat niet, maar ze kan de tattoo wel uitbreiden met het idee van Japanse bloemen. Door kleur toe te voegen kan ze ervoor zorgen dat de vlinder minder opvalt of zelfs voor een stuk terug in ere hersteld kan worden en in plaats van zwarte vlek terug herkend kan worden als een vlinder.

Jenny kijkt al een stuk vrolijker en na een uurtje trekt ze opgelucht de deur achter zich dicht. Les heeft alle ideeën genoteerd en de foto’s van de te coveren tattoo steekt ze in een nieuw mapje, dossier ‘Jenny’. 

Ze begint ijverig aan een aantal ideeën en de komende weken werkt ze een ontwerp uit voor Jenny. Het ontwerp is prachtig. De Japanse bloemen hebben geweldige kleuren en door de contrasten komt de vlinder helemaal tot zijn recht. Jenny komt naar het ontwerp kijken waar Les, zoals gewoonlijk, hard aan heeft gewerkt. Hij is helemaal in kleur uitgewerkt en ik kan me al helemaal voorstellen hoe Jenny over een paar maanden vol trots aan iedereen kan laten zien hoe haar ‘zwarte vlek’ ontpopt is tot een vlinder temidden van prachtige bloemen. Dit keer is Jenny alleen.

Mijn gedachten worden snel in de kiem gesmoord en ook Les’ enthousiasme verdwijnt als sneeuw voor de zon. Jenny uit haar ongenoegen over het ontwerp. 

Ze vindt de bloemen maar niets en had iets realistischer verwacht, iets meer oldschool. 

Les vertelt dat dit een héél ander soort tattoo is en dat ze dus een volledig nieuw ontwerp zal moeten maken. De frustratie druipt van haar gezicht, maar ze herstelt zich snel en haar professionalisme neemt de bovenhand. Ze spreken een nieuwe datum af voor een nieuw ontwerp. Jenny wil een realistischer ontwerp, iets kleiner en in een cirkel. Ze wil er ook een banner bij waar een tekst in moet komen, al weet ze nog niet welke tekst het moet worden. 

Wanneer Jenny de shop verlaat, ploft Les zuchtend in haar stoel. Hier schrik ik een beetje van. Het lijkt alsof het een hele opgave is om verder na te denken over een nieuw ontwerp. 

Als tattoo-artiest krijg je regelmatig de vraag om een tattoo die je niet meer mooi vindt, ‘uit de mode’ is, of slecht gezet, te coveren en er alsnog een kunstwerk van te maken. Op zich is daar niets mis mee en Les wil graag iedereen helpen en begrijpt heel goed dat je niet met iets lelijks de rest van je leven wil rondlopen. Alleen vergeten mensen heel vaak dat het maken van een ontwerp ontzettend veel tijd vraagt en als dat ontwerp dan op 5 minuten helemaal wordt afgebroken, dat de moed je dan soms wel in de schoenen zakt om weer van nul opnieuw te moeten beginnen. Op zich is dat nog niet zo erg, dat hoort voor een stuk ook bij de job, maar als dat regelmatig gebeurt dan komt het wel even aan. 

Een tattoo laten zetten is niet zomaar iets dat je onbezonnen laat doen. Voor zowel de klant als de tattoo-artiest is het belangrijk dat je weet waar je aan begint en dat je respectvol met elkaar omgaat. 

Iemand de eer geven om iets voor de rest van je leven op je huid te laten zetten, moet je ook voor de volle honderd procent vertrouwen. Via Les’ haar website kan je een aanvraag indienen voor een tattoo. Dit is de eerste stap die je zet als je door haar getatoeëerd wil worden. Je krijgt dan via mail de eerste informatie en zo kan je een afspraak maken. Vaak is het handig om je tattoo te bespreken. 

Tijdens zo’n gesprek vertel je wat je graag wil en is het de bedoeling dat je elkaar leert kennen. De tattoo-artiest zal aftasten wat je wensen zijn en op welke manier je die graag in een beeld omgezet wil zien. Het gemakkelijkste is uiteraard om te vertrekken van een blanco canvas. Als je moet starten van een reeds bestaande tattoo, dan wordt het een heel ander verhaal. De tattoo die er al staat kan je niet wegvagen of uitgommen. Afhankelijk van de kleur kan je nog veel kanten op of net niet. Hoe donkerder de kleuren of hoe strakker en dikker de lijnen, hoe meer de huid reeds verzadigd is. Daar kan je niet zomaar iets overheen zetten. De lijnen staan er en die kan je dan enkel nog verwerken in een nieuw ontwerp. Veel mensen hebben een idealistisch, utopisch idee in hun hoofd en willen iets totaal anders. Iets wat niet altijd mogelijk is om te realiseren. Les doet haar uiterste best om er iets van te maken en vertrekt steeds vanuit haar hart en met het idee om iemand te helpen en ervoor te zorgen dat je je niet meer hoeft te schamen voor eerder gemaakte fouten. Het is belangrijk dat je goed aangeeft wat je wil, maar je moet wel realistisch blijven en vooral vertrouwen op je tattoo-artiest. Zij spreken vanuit jaren ervaring en weten echt wel waar ze mee bezig zijn. De tips, ideeën en opties die ze je geven, zijn niet uit de lucht gegrepen, vertrouw dus ook op hun oordeel. Als je een nieuwe wagen koopt, vertrouw je op de expertise van de verkoper en ga je er ook automatisch vanuit dat zij weten waar ze het over hebben. Het verschil is dat je een wagen waar je niet tevreden over bent, gemakkelijk kan vervangen. Een tattoo kan je niet vervangen, wel aanpassen en verwerken in een nieuw ontwerp. 

Jenny wilde haar vlinder laten coveren, maar dat lukt niet, omdat die erg donker was. De oorspronkelijk ideeën voor een verwerking en uitbreiding van de bestaande tattoo werden omgezet in een prachtig ontwerp. Er is niets mis mee om een ontwerp niet meteen mooi te vinden of te zeggen dat het toch niet helemaal past bij wat je in gedachten hebt. Compleet veranderen van idee is wel erg lastig. Wees dus vooral duidelijk wanneer je vertelt wat je wil en weet dat de manier waarop jij het ontwerp in je hoofd hebt, afhankelijk is van hoe concreet en helder je kan vertellen wat je graag wil.  Wanneer je een eerste keer komt kijken naar je ontwerp zal snel duidelijk zijn of het beeld past bij wat je graag wil en of jij en je tattoo-artiest op dezelfde golflengte zitten. Vertrouw op je tattoo-artiest en doe voldoende research voor je een shop binnenstapt. Surf op het internet, bekijk werk van de persoon die je graag iets op je lijf wil laten zetten. Kijk of de stijl van eerdere werken past bij wat je in gedachten hebt. Niet elke tattoo-artiest is even gespecialiseerd in elke stijl. Elke kunstenaar heeft zijn manier van werken en zijn of haar specifieke talenten. 

Het gebrek aan vertrouwen is iets wat Les vaak erg frustreert. Mensen komen met de vraag om een tattoo te coveren, om een fout van iemand anders te herstellen. Uiteraard is het logisch dat je door je vorige ervaringen niet meteen terug iemand iets op je lijf laat zetten. Maar als je twijfelt of niet zeker weet wat je dan eigenlijk wel wil, of welke kant je op wil gaan, doe het dan niet. Vraag niet om een volledig ontwerp te laten tekenen als je voor jezelf nog niet zeker weet wat je wil. Je laat een architect ook niet een ontwerp tekenen van een modernistische villa om daarna te zeggen dat je toch liever een langgevelhoeve met authentieke elementen wil. Diezelfde architect zal dat ook niet zomaar doen. Hij heeft veel tijd en energie gestoken in het tekenen van een ontwerp. Als je dat dan volledig afbreekt is dat zonde van de tijd, die hij beter en liever had gestoken in iemand die wel weet wat die wil en van wie hij de zekerheid heeft dat het ontwerp op zijn minst al in de richting gaat van wat de persoon in gedachten had. De badkamer dan op een andere plaats zetten of de grootte van de ramen aanpassen, is een kleine moeite in vergelijking met het tekenen van een volledig nieuwe woning in een heel andere stijl. Wil je dat toch, dan zal hij je daar achteraf een gepeperde rekening voor presenteren. 

Les zou Les niet zijn als ze niet toch opnieuw een ontwerp maakt dat hopelijk tegemoetkomt aan de nieuwe ideeën en verwachtingen van Jenny. Dit keer is het ontwerp cirkelvormig, met bloemen, een banner en volledig uitgewerkt en ingekleurd. De tekst moest Jenny uiteraard wel op voorhand nog doorgeven zodat die niet te groot of te klein zou zijn in het uiteindelijke ontwerp. Ze koos voor de quote ‘live, love, laugh’. 

Wanneer Jenny de shop binnenstapt om een tweede keer het ontwerp te komen bekijken, is ze enthousiast en erg tevreden. Alles past binnen het idee dat ze in haar hoofd had en het wordt goedgekeurd. Er wordt een afspraak ingepland om de tattoo te laten zetten. Iets later laat Les zich opnieuw met een zucht in haar stoel ploffen, maar deze keer is het een zucht van opluchting. Oef, weer een ‘moeilijke’ klant tevreden gesteld. 

Een aantal maanden later, gezellig keuvelend in de shop over ditjes en datjes, wordt ons onderonsje onderbroken door het geluid van een binnenkomende mail. PING … You’ve got mail. Les opent terloops het bericht en haar gelaatsuitdrukking voorspelt weinig goeds. Een vloek borrelt op en rolt moeiteloos over Les’ lippen. Godver … De tattoo is toch een beetje te groot en ze wil een andere quote.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait